ПРОГРАМИ ЗА ЦЯЛОСТНО ЛЕЧЕНИЕ НА ТЯЛОТО. ЦИКЪЛ ОБНОВЯВАНЕ


След всички знания,които придобих през годините и работата ми с клиенти, в мен се роди идеята, да събера теорията с практиката в една, оздравителна програма за лечение на телесни проблеми. Чрез предложените от мен програми вие ще имате възможност сами да допренесете за собственото си изцеление. За да станем цялостни и здрави, трябва да балансираме тялото, ума и духа. Необходимо е да се грижим добре за своето тяло.

Много от методите са известни и описани от психотерапевти, лечители, хомеопати и други специалисти, от които ние сме се учили. Но разбира се обикновения човек-читател няма възможност да открие всичко, прочете, научи и експериментира върху себе си.

Затова обединих всичко, което е било ефективно в работата ми и в личния живот в цикъл от програми за цялостно лечение на тялото: „Обновение”.

Условието на програмите е, че определени етапи са строго индивидуални и се определят спрямо индивидуалната консултация и се съобразяват с конкретния клиент и неговите потребности. Никога не съм харесвала шаблоните като обща диета за всички, обща методика за психологическа терапия, общ модел за лечение с цветни есенции. Рамката е всъщност програмата като структура по етапи на съвместната ни работа. А рисунката в рамката е различна за всеки човек, тъй като всеки рисува сам в нея.

Виолина Райнова

 

1.ПРОГРАМА ЗА ХОРА ИМАЩИ ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

 

Причините за възникване на проблема са многостранно изследвани , но общо казано и прието от мен са генетични заложени особености и/или са следствие от автоимунитет, стрес, хранителни дефицити, токсини в околната среда и др.

Ранните симптоми , които сигнализират за проблеми с щитовидната жлеза са постоянно чувство на умора, апатия и студ. Може да се появи проблем с паметта, депресия и покачване на теглото. При някои жени менструалния цикъл става нередовен. Има увеличено кръвно налягане, ускорен пулс, сърцебиене, изпадане в паник атаки, безсъние, емоционална напрегнатост, плачливост, потене, треперене, косопад, диария, инсулинова резистентност….

Започвам с тази програма защото този здравословен проблем е с много висок процент заболеваемост в световен мащаб сред хората. Аз самата станах жертва на това заболяване още, когато бях на 20 години. Днес съм на 46 години.Преживях много изпитания в личния си живот, правих различни терапии и експерименти със себе си, което ми даде опит и възможност да открия ефективен подход за постигане на хармония със заболяването.

Програмата не е заместител на медикаментозната, с която поддържаме щитовидната жлеза, но тя е помощ, за да овладеем всички странични поражения, които заболяването причинява.

От дългогодишното си пътуване с хашимото и от психотерапевтичната ми работа с много хора имащи това заболяване, научих че макар всеки човек да е различен, съществуват методики, които действат положително при повечето хора с автоимунни заболявания, които атакуват щитовидна жлеза.

И както споделя Изабела Уенц , че заболяването може да се отключи от недостиг на нутриенти, хранителни чувствителности, нарушен отговор /реакция/ на стрес, нарушена способност за освобождаване от токсини,чревна пропускливост и инфекции.Общото между тези неща И.Уенц обяснява с теорията за безопасността. Тялото ни  е получило съобщение, че светът, в който живеем не е безопасно място ,и че то трябва да премине в режим на съхранение на енергията.

Има много изследвания и проучвания върху проблемите свързани с щитовидна жлеза. Една такава концепция е наричана адаптивна физиология, предполага,че телата ни развиват хронични заболявания  като адаптация или като реакция на заобикалящата ни среда.Или хроничните заболявания изпълняват защитна роля.

Добре е да се замислим какво може да кара тялото ни да смята, че преживява заплашителен период. Можем да кажем на тялото си, че е в безопасност въпреки, че живеем в опасен свят. Ключът към този начин е да общуваме с тялото си, да се опознаваме и разбираме. Казано по-просто, трябва да премахнем онези неща , които карат имунната ни система да пести от телесни ресурси и да добавим други ,които ще я успокоят, че не е застрашена.

Единият начин, най-бързият според Изабела Уенц е като подхранваме тялото си с хранителна фармакология. Това, което установих през годините е, че проблемите с щитовидната жлеза изискват многостранен подход. Болестите на щитовидната жлеза са резултат от комбинация от дисбаланси на хормоните, дефицити на хранителни вещества,чувствителност към храни, нарушена способност /психологически дефицит/ за справяне със стреса, невъзможност за освобождаване от токсини, чревна пропускливост и понякога хронични инфекции.Това изглежда като много работа, но започваме с първата и много важна стъпка- ХРАНЕНЕ!

Като част от многото заболели хора, аз се доверих на хранителните протоколи и лечебни рецепти на Изабела Уенц и нейната хранителна фармакология.

Диетата е индивидуална и всеки сам може да си направи оценка-тест на режима на хранене. Като цяло тя предлага оздравителни храни: зелени смутита, които дават повече енергия, нормализират теглото и подобряват настроението. Също костен бульон; желатин, гореща вода с лимон, цвекло, кръстоцветни зеленчуци /зеле, броколи, карфиол, ряпа/ кориандър, фибри, куркума. Към менюто си можем да включим 4 безопасни добавки-тиамин /вит.В1/,селен, магнезий, цинк.

Желателно е да се провери,чрез иследване на кръв стойността на вит.В12, вит.С, хром, желязо, фолат, магнезий, Омега 3, селен, тиамин, вит.Д, цинк. Изабела Уенц предлага три диетични протокола, но общото между тях е:

1.Ограничават и трите консумацията на преработени храни, съдържащи глутен, млечни продукти, соя, кофеин и захар.

2.Препоръчват 25% меса и 75% зеленчуци на хранене. А за деня 6 чаши плодове и зеленчуци.

3.Включва и ферментирали храни, за да се повлияе на червата.

4.Включва зелени смутита, с които се заменят от 5 до 7 хранения на седмица.

5.Набляга на консумация на храна с нисък гликемичен индекс /ГИ/, за да  не се провокират нивата на кръвна захар и надбъбречни жлези.

6.Насърчават консумацията на разнообразни храни.

  1. Консумират се по възможност органични храни /меса, зеленчуци, черен дроб/

8.Ограничава се консумацията на богати на йод храни.

9.Препоръчва се висок прием на полезни мазнини, които поддържат задравето на коса, кожа и кръвна захар.

Препоръчва се изследване за хранителни чувствителности. Подробности около първият стълб от програмата са описани в книгата на Изабел Уенц,която препоръчвам.

Вторият стълб или етап от програмата е влиянието на цветните есенции на д-р Бах върху организма и подпомагане в справянето с проблемите на щитовидна жлеза.

Цветята и растенията са използвани за лечение от хилядолетия. Този дар от Майката природа   е открит още  от Древните общества , които са умеели  да лекуват чрез целителната сила на растенията. В съвременния му вид този метод е преоткрит и оформен в системата от д-р Бах , след дългогодишни научни изследвания и опити. Слънчевият метод  чрез който се приготвят цветните есенции , извличайки „душата на растението” по най-нежният и щадящ начин, ги прави неповторими целебни капки.

Д-р Бах преоткрива и извлича силата на 38 вида диворастящи растения, като в подходящо съчетание помежду им ,се постига лечение на настроението и темперамента . На същият принцип създава универсалната комбинация Rescue Remedy ,която е спасителното лекарство при първа помощ. По света в момента  се използват стотици други Цветни есенции от  различни видове растения.  Есенциите хармонизират емоционалния дисбаланс , който е причина за болестта. Физическите симптоми изчезват , когато човекът като цяло получава нови сили ,постига мир и равновесие и е в пълна хармония със себе си. Няма грешна есенция, няма есенция на д-р Бах, която би ви навредила, напротив …….вслушайте се в тялото и желанията си за промяна и въздействайте с капките, за да подпомогнете и засилите този порив към хармонично и по-спокойно ежедневие. Подходящите еснции за хора, които имат проблеми с щитовидна жлеза са : Agrimony/Камшиче-Често тези хора тайно гризят ноктите си, зависими са от сладко и често крият своето вътрешно напрежение; Centaury/Червен кантарион-ако сме чувствителни и не се противопоставяме,“изтривалка на другите“; Cerato/Цератостигма- ако винаги търсим одобрение и нямаме вяра в собствената си интуиция.;  Cherry Plum/ Дива джанка- ако изпитваме гняв и се самонараняваме,ревнуваме.;  Chestnut But/Кестенова пъпка-ако често повтаряме едни и същи грешки , разсеяни сме, трудно учим (забравяме); ChicoryЦикория- капризни и плачливи сме. Gentian/Тинтява – Когато неуспехите в училищ, работа, живот ни сриват, тъжни сме, песимисти ,не вярваме в успеха; Honeysuckle/Орлов нокът-Хора,които изпитват носталгия когато не са у дома (или са на лагер ,при баба ,ново жилище ,детска градинка и т.н.); Hornbeam/Габър- това са умствено уморени хора, оплакващи се от главоболие.; Impatiens/Слабонога-при нетърпеливи хора;

Larch /Лиственица- обезкуражени хора с чувство че няма да се справят още преди да са започнали;

Mimulus/Мимулус при стеснителни хора и имат реални страхове– височини , куче, котка и др.може да заекват от страх. Добро средство при алергия;

Mustard /Синап- Хора, които се събуждат с „надвиснал, черен облак“ без да знаят защо, тъжни и депресирани хора.;

Oak/Дъб- Хора работещи,учещи до изтощение, натоварват се с прекалено много извънкласни занимания (тенис, плуване , футбол , карате) или служебни отговорности и не могат да заспят от преумора;

Olive/Маслина – възстановяване след тежко боледуване, обезсилени хора.;

Pine/Бор – хора, които изпитват ВИНА , защото често биват обвинявани от своите родители или приятели;

Red Chestnut/Червен кестен- при Едипов комплекс, страх от изоставяне , хора които постоянно се притесняват да не се случи нещо лошо на близките им;

Rock Rose/Желтак- при панически и ужасяващ страх , нощни кошмари;

Rock Wate/Скална вода- взискателни хора , надарени с много инат и старателност;

Scleranthus Склерантус- препоръчва се при гадене или повръщане в кола, смущения в равновесието ,нерешителност;

Star of Bethlehem/Гарвански лук – при травма от емоционален или физически шок(скарване с приятел, затръшната врата, ,раздяла с родител); Sweet Chestnut/Сладък кестен-тази есенция е за хора които приемат събитията много тежко, с пълно отчаяние, вече нищо няма смисъл(скъсване на изпит,тежки болести или увреждания) ; Walnut/Орех – винаги когато предстои някаква генерална промяна се дава (Walnut/Орех) на човек.Има хора,които са много чувствителни и се плашат при (постъпване в детска градина ,отбиване ,смяна на жилище или училище,университет,работа,сватба,раждане,пенсиониране…); White Chestnut /Див кестен– когато просто не можем да се освободим от нещо(обикновенно мисъл) , което ни принуждава „да се въртим в кръг“;Wild Rose/Шипка – това са лишени от енергия хора, от нищо не се дразнят , но и нищо не ги привлича .Изглеждат безразлични и сънливи.;Willow/Върба – хленчещи , оплакващи се, винаги недоволни от всичко, таят скрита злоба и се радват когато на приятеля им не му върви;

Тъй като проблемите с щитовидна жлеза засягат особено нашето настроение,емоционален баланс,мисли,отношения с другите хора, именно цветните есенции подпомагат лечебния план,който всеки следва, за да постигне хармония със себе си и да се почувства по-енергичен,по-щастлив и удовлетворен.

Една универсална комбинация, която аз използвам е: BEECH /Бук/+Olive/ маслина/+ Star of Bethlehem/Гарвански лук/

BEECH /Бук-Този цвят е подходящ за вечно мърморещи хора, виждащи само отрицателното. Дреболии им развалят настроението.Връщат се към миналото и неприятни ситуации , за да потиснат радостта си и да оправдаят скептичното си поведение.За тези хора е непознато чувство на съпричастност, толерантност или разбиране на чужди грешки.Те са сурови към останалите и се оплакват често от маловажни неща. Хората за които е тази есенция, често се съсредоточават върху чуждите грешки, за да отклонят внимание от собствените си малки несъвършенства. И тъй като тези особености на характер и поведение са по-склонни при хора с проблеми на щитовидна жлеза, използвам есенцията , за да променя или сведа до минимум отрицателните черти, които в голяма степен идват от заболяването.

Olive/ маслина-Нуждаещите се от тази есенция са както физически , така и психически съкрушени.Те са толкова изтощени,че възприемат дори оцеляването си като задача, изискваща нечовешки усилия. Желаят да спят повече, апатични са, говорят тихо и оскъдно, лаконично.В такова състояние се изпада след хронично претоварване, угриженост или продължително боледуване. Определени ресурси в тялото са изчерпани. Цветната есенция маслина, ще помогне за по-бързо възстановяване.

Star of Bethlehem/Гарвански лук/-Средството за всяка непреодоляна ситуация-без значение поради каква причина не е била отработена.Цветната есенция помага в случаи: На емоционален шок, голяма болка, емоционални и спешни състояния, след разочарования, след злополука или нещастие, след загуба на любим човек, след лоши новини, последствия от травма в миналото като шок в детството, травма при раждането или бременността. Физически наранявания също се повлияват от есенцията, защото те предтставляват шоково изживяване за клетките на тялото. Хората които имат проблеми с щитовидна жлеза са лесно раними, защото са били вече наранявани и всяка нова рана ,отваря стари.С времето прагът на толерантност става все по-нисък и могат да загубят самообладание и в най-обикновена ситуация или да имат истерични реакции. Есенцията Гарвански лук ще уравновеси енергийната система в организма.

Всяка комбинация се изготвя на място след консултация с клиента и в зависумост от неговите лични особености и оплаквания се включват още няколко цвята. Една комбинация с рецепта може да съдържа от 3 до 5 или максимум 7 цвята. Сместта се приготвя от Бах терапевт в шишенце с капкомер. Приемът е 4 капки под език или разтворени във вода 4 пъти дневно. Едно шишенце от 30 мл.ви е достатъчно за 20-30 дни. За ангажирани хора в постоянно движение препоръчвам 2 пъти дневно/сутрин и вечер по 8 капки/.Желателно е цветната терапия да продължи минимум 3 месеца.

 

Трети стълб или етап в програмата е ПСИХОТЕРАПИЯ

 

 

Има моменти, в които се чувстваме объркани, изгубени или блокирани. С ПРОБЛЕМИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ. Обикновено се справяме сами, но понякога е извън нашия контрол да се справим с проблемите без професионална помощ. Често това е помощта, която предоставя поверителното пространство на психотерапията и психологичното консултиране.
В програмата съм заложила да се провежда индивидуална, семейна или групова терапия и психологично консултиране на различни проблеми , които често са резултат от заболяванията на щитовидната жлеза:
• стрес
• тревожност и панически атаки
• депресия
• хранителни проблеми• отношения и интимност
• сексуална, физическа и психологична злоупотреба
• справяне с агресията и себенараняването
• психосоматични болести
• екзистенциални кризи
• Постоянна тревога, страх, безпокойство
• Непреодолимо силна тъга или депресия, срам и вина
• Негативност, песимизъм, раздразнителност
• Натрапливо мислене и натрапливи действия
• Уплаха за здравето когато няма видими проблеми
• Ниска самооценка, нерешителност, трудно взимане на решения
• Колебания на настроението и експлозивни емоции
• Самота, постоянна затвореност, изолация
• Физически симптоми като главоболие, телесни болки, изтръпване на крайниците, безсъние, екзема и др.

В психотерапевтичната сесия поставяме на фокус мислите на клиента. Защото ние чувстваме това, което мислим. Набелязваме мисловните грешки. Водим борба с вредните мисли. Съставяме поведенчески експеримент. Променяме посоката на внимание и превъзпитаваме усещанията си. Дефинираме проблема и набелязваме целите. Изучаваме емоциите. Откриваме решенията, които причиняват проблема ни. Насочваме поглед към целта. Заедно се справяме със страха, преодоляваме депресията, натрапчиви мисли, мании. Преодоляваме ниското самочувствие и работим върху приемане на себе си като личност. Охлаждаме гнева. Хвърляме поглед към миналото и вървим към бъдещето. Преместваме новите убеждения от съзнанието в сърцето си. Преодоляваме препятствията към постигане на напредък. Избираме по-здравословен и щастлив живот. Избираме най-подходящите психотерапевтични техники за справяне с проблема. Всичко това е индивидуално и изисква запознаване с клиента и неговия  душевен свят.

 

Успехът на психологическото консултиране се състои в упражняване на новите стратегии на поведение, дискутирани по време на психологическата сесия и извън кабинета. За някои хора ще бъде уместно да експериментират съвсем нови дейности, които ще им помогнат да преодолеят актуалните трудности, стреса, напрежението, депресията, социалната изолация…

Тук споменаваме някои практики, които биха могли да подпомогнат позитивната промяна. Разбира се, те далеч не изчерпват богатството от дейности, с които е възможно да се захванете, за да се успокоите, разширите съзнанието си или, за да откриете нови хоризонти и нови  приятелства. Ако решите да опитате да ги практикувате, ще разберете дали те са за вас и дали ви помагат. Във всеки случай те са път към нещо интересно и може би неочаквано.

МЕДИТАЦИЯ; РЕЛАКСАЦИЯ

Медитацията (лат. meditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума и / или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие.  Медитацията е съществен компонент на източните религии, философии и духовни учения. Тя се практикува на изток повече от 5 000 години, а в последно време с навлизането на източните духовни практики тя става популярна в Европа и на Запад. Различните медитативни практики и дисциплини обхващат широк спектър на упражняване и изпитване на умствена релаксация, покой на ума и концентрация.

ИЗКУСТВОТО НА МАНДАЛАТА

Думата „мандала” има следните значения в индуизма: 1) диск, кръг, сфера, 2) всяка геометрична фигура, свързана с кръга, 3) структура, форма организация, 4) рисунка върху земята или друга основа за използване на различни ритуали .

В индуизма жените изграждат мотиви от мандала с пясък, за да привлекат добрите духове в къщата , а монасите – за религиозни церемонии.

Мандалите могат да бъдат построени от цветен пясък, от разноцветни зърна, хартия или да бъдат нарисувани. В тибетския будизъм монасите дни наред изграждат една мандала от цветен пясък. Изграждането на мандала е само по себе си духовна практика. В стаята, където се сътворява мандалата, монасите медитират и се молят, за да се благослови мандалата, която ще бъде предложена на Будите и вселената. След като бъде изградена, монасите разрушават мандалата за един миг, за да покажат крехкостта и преходността на съществуващото и идеята за липса на привързване към ефимерните неща. Външният кръг на мандалата обикновено обозначава видимия свят, а центърът – вътрешния свят, душата.

Рисуването и дори само оцветяването на мандали засилва концентрацията, освобождава от негативните мисли, създава усещане за спокойствие и хармония, води до превъзмогване на неприятните емоции и твори вътрешен мир.

В психологическото консултиране рисуването и оцветяването на мандали помага за справяне с тревожност, депресия, импулсивност, интезивни емоции на страх, гняв, тъга. Чрез изкуството на мандалата вие ще откриете вашата собствена душевност, креативност, доверие в себе си и другите. Мандалата може да бъде придружаваща техника, която да центрира личността върху себе си и да има катартичен ефект.

Заниманията с йога, специалните асани за щитовидна жлеза много добре помагат.

Използването на словото, писане на стихове, разкази, статии, подпомагат балансирането на емоционалния ресурс.

Както вече писах в началото всяка програма е индивидуална и съобразена с човека. Има една рамка в която рисуваме. Често обичам да казвам на моите клиенти, че всяко нещо което идва с добро и светлина , то няма начин да няма своята полза. Дори ако не ти помогне, със сигурност няма да ти навреди. Разбира се всяка програма изисква ангажираност и отговорност. Човек трябва да бъде готов за работа над себе си. Ще се наложи да промени времето си , заетостта, начина на живот , да вмести новата програма в ежедневието си, но това е част от целия оздравителен процес „Обновяване”.

За желаещи да приемат предизвикателството на програмата , могат да си запишат своя час за среща или онлайн консултация с мен на тел: 0877883037

Кабинет: Лястовица в ЦЛРП на ул.Лермонтов 50 А, гр.Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *