ДЕПРЕСИЯТА Е НА ВТОРО МЯСТО В СПИСЪКА С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОПАСНОСТИ ЗА ЗДРАВЕТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ.


Депресията е състояние на отпадналост, потиснато настроение и поради това-забавено мислене и слаба ментална и физическа активност. Човек изпитва мъчителна тъга, отчаяние, безпомощност и безсперспективност. Не може да се справи с ежедневието, затваря се в себе си и т.н.

Депресията е много разпространено явление в обществото. В световен мащаб, депресията е на четвърто място като причина за инвалидност или ранна смърт. За жалост, растат и то с все по-голямо темпо, стресогенните фактори, които подкрепят депресиите. Почти във всички обществени сфери, депресираните българи са около 32%. В европейските страни процента е 7-8%.

Депресията много често се съчетава с други психични деформации и страдания: тревожни, панически, обсесивно-компулсивни разстройства на храненето, фобии и др.

Известно е, например, че до 60% от страдащите от тревожност в последствие попадат във властта на различни форми на депресия.

Спектърът на депресии е изключително голям и сложен; В Психиатричния ендиклопедичен справочник са описани 98 разновидности.

От гледна точка на приложната психотерапия за нас освен посочените има и самостойни видове депресия:

 • Алкохолна депресия-краткотрайни многократни пристъпи на виновност, само съжаление, суицидност и др. Обикновено е при хронични алкохолици;
 • Фантастна депресия-с обилна фантастна продукция;
 • Мърмореща депресия-с открито изразено недоволство от околните и роптаене срещу тях;
 • Религиозна депресия- при неистови форми на религиозност и фанатизъм
 • Юношеска депресия-обикновено заради разочарования в любовта, ниска самооценка, неприемане в социална група и др. Често се съпътства с проблеми в храненето /булимия,анорексия,орторексия/,отегчение,агресивност,дисморфофобия и др.
 • Сенилна депресия-в старческа възраст, с остри пристъпи на меланхолия, чувство за обречено ст, мисли за смъртта и др.
 • Ангедонична депресия-с елементи на наслаждение от самото страдание при депресията.
 • Инволутивна депресия-с налудности за обедняване,разорение,самообвинения и др.
 • Усмихваща се депресия-иронична депресия и представлява проявяване на ирония и чувство за хумор с тъжна усмивка при усещането на пълна безнадеждност.
 • Депресия на освобождаване-след силни страсти и тежки вълнения.
 • Сълзлива депресия-с много плач и постоянно ридаене ;

Това са най-често срещаните депресии можем да ползваме известната система за диагностични критерии:

 1. Депресивно изменение на настроението
 2. Отчетливо снижаване на интереса към различните дейности
 3. Безпричинно намаляване на тегло
 4. Безсъница или повишена сънливост
 5. Психомоторно безпокойство или затормозеност
 6. Безпричинна умора
 7. Чувство за собствена непълноценност или необоснована вина.
 8. Снижаване на способността за мислене и концентриране на вниманието.
 9. Периодично възникващи мисли за смъртта,суицидни помисли.

Според тази система, ако в продължение на две седмици са налице най-малко пет от посочените симптома, следва да констатираме депресивно разстройство на съответната личност.

Има данни, че 21% от жените и 13% от мъжете страдат от дълбока депресия през даден период от живота си. Депресиите възникват много по-често през есенно-зимния период.

Важно е за психотерапевтичната работа да определим причините за депресията. Най-често срещаните са: генетични фактори, които представляват предразположеност към депресия, наследен депресивен стил на мислене, наследеност на емотивност и ранимост. Друга голяма група са социални фактори. Тук влизат кризисни жизнени събития-загуби, раздяла, бедствие, болест, катастрофа, смърт и др. Тук са така наречени дефицитарни обстоятелства-условия на липса ,недостатъчност, недоимък на различни неща или отношения.Като например-недостиг на обич, на подкрепа, на финансови средства и др.

Групата включва и сресорите , които както знаем при известни обстоятелства могат да родят депресивно преживяване.Тук ще споменем още конфликтите в семейството, насилието в различните му форми, малтретиране в детството, постравматичния стрес. Към социални фактори спадар и лош климат, лоши отношения на работа, по местоживеене.

Трета голяма група фактори за депресия обхваща психичните фактори, представляваща голям регистър от наследени или придобити личностови свойства и предразположености които предразполагат към депресивни преживявания.

Можем да открием сред тях такива личностни характеристики като;различните зависимости, отчужденост, психични деформации заради душевни заболявания, само заблуждение, предразположеност към разочарования, конфликтност, страх от загуба, влюбеност, агресия, комплекси, натрапчиво стои, разглезеност чувство за виновност и малоценност .

Специална четвърта група са депресии поради болести. Знаем че депресиите придружават по-тежките болести и страдания. Телесните дефекти и инвалидността също пораждат депресии, които обикновено са устойчиви и генерализирани.

Методите на когнитивната психотерапия са най-ефективни и затова са най-често ползвани. Идеята на лечението при тях е свързана с разбирането за когнитивния произход на депресията, че тя е резултат на грешно формирано самосъзнание и грешни представи за реалността.

В такъв случай работата на психолога е да промени дефектните мисли, образи, виждания и позиции на пациента спрямо фактите и обстоятелствата около него. Пациентът трябва да осъзнае истинското положение на нещата.

Пациентът трябва да придаде нов смисъл на това, което е около него и на своите усещания, разбирания и преживявания.

Могат да се използват редица методи както от когнитивния регистър така и от юнгиански психоаналетични методи, методи на семейната психотерапия, методи от арт терапия, цветотерапия-при депресия се ползват жълтият и светлооранжев цвят;

ароматерапия-подходящи са аромат на роза, индрише и жасмин; Бaх терапия-с цветни есенции под форма на приготвени капки и др.

При необходимост от психолог и установяване на патологичните изменения на психиката, запишете своя час за консултация  и терапия .

 

Виолина Райнова

 

0877883037/ liastovica.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *